Základní těsto na vosí hnízda
Vosí hnízda – včelí úlky - se připravují podle mnoha různých receptů. Základní postup je v podstatě stejný – připravené těsto se vloží do formičky, vytvoří se v něm důlek, do něj se dá náplň, přiklopí se piškotem a celé hnízdo se vyjme z formy.
Recepty se od sebe odlišují především složením těsta a vzhledem k použitým surovinám pak
cukroví má jinou chuť a také barvu.
Různé jsou samozřejmě i náplně, na které se používají různé marmelády, ochucené krémy nebo vaječný koňak.
Cukroví je možné vylepšit i konečnou povrchovou úpravou. Nejčastěji se v takovém případě hnízda polévají čokoládou nebo sypou strouhaným kokosem.
TIP: Pokud se těsto lepí, přidejte do něj piškoty.
Základní těsta na vosí hnízda
Klasické tmavé těsto
Osvědčené a pravděpodobně nejpoužívanější těsto
Suroviny
• 180 g moučkového cukru
• 80 g másla
• 200 g mletých piškotů
• 3 lžíce kakaa
• 4 lžíce rumu
• 2 lžíce vody
• cukr krupice
• 30 ks celých piškotů
Postup
Ze surovin zpracujete tužší těsto, z kterého po odležení v chladu vytváříte a plníte vosí hnízda… Kakao nebo rum můžete při přípravě těsta vynechat.
Nejvhodnější náplně: Vaječný koňak, máslový žloutkový krém
Sladké světlé těsto
Těsto, které chutná především dětem.
Suroviny
• 240 gramů moučkového cukru
• 250 gramů dětských piškotů
• 140 gramů másla
• 4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
• 2 lžíce rumu
Postup
Piškoty rozemelete, přibližně 30 celých necháte stranou na přiklopení. Změklé máslo utřete s cukrem do pěny, přidáte podle chuti rum, slazené kondenzované mléko a pak přimícháte rozemleté piškoty. Vše zpracujete do hustého těsta, které necháte ztuhnout. Z odpočinutého těsta pak ve formičkách vytvoříte vosí hnízda s náplní, která po přiklopení celým piškotem opatrně vyjmete z formy a případně ještě třeba polijete čokoládou.
Nejvhodnější náplně: Kyselejší marmeláda nebo džem
Máslové těsto s kakaem a rumem
Tmavší těsto s rumovou příchutí
Suroviny
• 150 gramů másla
• 150 gramů moučkového cukru
• 450 gramů mletých dětských piškotů
• rum
• kakao
• mléko
• celé piškoty na dno vosích hnízd
Postup
Ze všech ingrediencí vypracujete tužší těsto, které necháte v chladu odležet. Rum a kakao přidávejte podle své chuti. Pokud na náplň použijete krém s rumem, mělo by rumu v těstě být méně.
Nejvhodnější náplň: Jednoduchý máslový krém s rumovou příchutí
Sladké těsto s rumem a kakaem
Suroviny
• 1 balení dětských piškotů
• piškoty 1 balíček
• 16 dekagramů moučkového cukru
• 2 lžíce rumu
• 2 lžíce kakaa
• 8 gramů másla
• 2 lžíce mléka
• 5 dekagramů mletých vlašských ořechů
Postup
Piškoty a ořechy rozemelete, v míse k nim přisypete cukr, přidáte rozehřáté máslo, přilijete mléko a vypracujete vláčné těsto. Necháte ho chvíli odpočinout a pak z něj ve formičkách tvoříte plněné úlky.
Nejvhodnější náplň: Vaječný koňak
Těsto bez rumu
Světlé těsto, které je určené především pro děti
Suroviny
• 160 gramů dětských piškotů
• 50 gramů vlašských ořechů
• 60 gramů moučkového cukru
• 2 lžíce másla
• 2 lžíce mléka
• 30 celých piškotů
Postup
Piškoty a ořechy nastrouháte, v míse k nim přimícháte cukr, rozehřáté máslo a mléko. Z vypracovaného a odleželého vláčného těsta pak vytvoříte klasická vosí hnízda s náplní a piškotek dole.
Nejvhodnější náplň: Máslový krém
Ořechové bílkové těsto
Světlé těsto s příchutí vlašských ořechů
Suroviny
• 40 dětských piškotů
• 280 gramů moučkového cukru
• 280 gramů strouhaných vlašských ořechů
• 1 vaječný bílek
• 40 celých piškotů na zakrytí náplně
Postup
V míse utřete moučkový cukr s bílkem a nastrouhanými ořechy do hladka, těsto necháte ztuhnout. Tužší těsto se vtlačuje do formiček a plní náplní podle vaší chuti obvyklým způsobem. Hnízda by se měla nechat 1 až 2 dny v pokojové teplotě mírně vysušit.
Nejvhodnější náplň: Žloutkový máslový krém s rumovou příchutí
Těsto s lískovými oříšky
Lískové oříšky těstu dodávají jinou příchuť.
Suroviny
• 160 gramů mletých dětských piškotů
• 60 gramů másla
• 2 lžíce mléka
• 100 gramů moučkového cukru
• 70 gramů mletých lískových oříšků
• rum
• 30 celých piškotů
Postup
Ze všech surovin smícháme tužší těsto. Máslo by mělo být změklé, místo mléka můžeme přimíchat více rumu a naopak. Těsto necháme mírně ztuhnout a pak z něj připravíme úlky.
Nejvhodnější náplně: Žloutkový krém s rumem
Mandlové těsto bez vajec
Velmi chutné těsto s mandlovou příchutí
Suroviny
• 160 gramů mletých piškotů
• 100 gramů cukru moučky
• 70 gramů mletých mandlí
• 60 gramů másla
• 2 lžíce kakaa
• 2 lžíce rumu
• 3 lžíce mléka
• balíček dětských piškotů na přiklopení
Postup
V míse nejdříve smícháte všechny sypké suroviny – mleté piškoty a mandle, cukr a kakao. Pak přidáte měkké máslo, mléko a rum a vypracujete vláčné těsto, z kterého postupně vytvoříte vosí hnízda.
Nejvhodnější náplně: Vaječný koňak nebo kyselejší džem
Vanilkové těsto
Suroviny
• 11 dekagramů cukru moučka
• 11 dekagramů mletých ořechů
• 1 žloutek
• 15 dekagramů mletých dětských piškotů
• 4 lžíce rumu
• 1/2 balíčku vanilkového cukru
• 10 dekagramů másla
• balíček piškotů na přiklopení
Postup
V míse smícháte cukr, mleté piškoty a ořechy, přimícháte žloutek, vanilkový cukr, změklé máslo a podle chuti rum. Ze všech surovin vypracujete nelepivé těsto na přibližně 40 vosích hnízd. V nich uděláte prostor pro náplň, kterou přiklopíte celým piškotem.
SPECIÁLNÍ RECEPTY na vosí hnízda
Chcete letos trochu jiná včelí hnízda? Zde je několik speciálních receptů – litovat, že je neděláte z tradičních těst a náplní, určitě nebudete.
Francouzská vosí hnízda
Višeň dodá těmto hnízdům zajímavou osvěžující chuť…
Suroviny
• 160 gramů dětských piškotů
• 2 lžíce kakaa
• 50 gramů směsi mletých lískových a vlašských ořechů
• 100 gramů moučkového cukru
• 2 lžíce rumu
• 60 gramů másla
• višně z kompotu
Postup
Ze všech surovin mimo višní vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Pak těstem plníme formičky, uprostřed vytvoříte otvor, který naplníte nejlépe vaječným koňakem nebo vanilkovým krémem. Nakonec dospod dáte vypeckovanou višeň a vše přikryjete celým piškotem.
Nejvhodnější náplně: Vaječný koňak nebo vanilkový krém
Těsto z tyčinek Margot
Netradiční, ale velmi chutné
Suroviny
• 4 čokoládové tyčinky Margot
• 100 gramů másla
• 100 gramů moučkového cukru
• 4 lžíce kakaa
• rozdrcených piškotů
• celých piškotů
Postup
Margotky rozmělníte nebo nastrouháte a smícháte je se změklým máslem, cukrem, rozdrcenými piškoty a kakaem. Vše důkladně propracujete do hladkého těsta. Další postup je stejný jako u všech ostatních – kouskem těsta naplníte formičku a vytvoříte v ní důlek, do kterého dáte náplň podle své chuti, přiklopíte celým piškotem a vyjmete z formičky.
Vhodná náplň: rybízová marmeláda
Margotková vosí hnízda
Jednoduché a velmi dobré těsto
Suroviny
• 5 tyčinek Margot
• 350 gramů másla
• 1 žloutek z vajíčka
• piškoty na přiklopení
Postup
Margotky nalámejte do misky a rozmačkejte, pak k nim přidejte máslo a žloutek a vytvořte hladké těsto. Z těsta pak klasickým způsobem vytvoříte vosí hnízda.
Vhodná náplň: vaječný koňak.
Výborně vypadají a také chutnají polité čokoládovou polevou.
Vosí ořechové úly
Velmi starý recept na včelí úlky, podle kterého je dělaly naše babičky.
Suroviny
• 200 gramů jemně nastrouhaných vlašských ořechů
• 200 gramů moučkového cukru
• 200 gramů rozdrcených dětských piškotů
• bílek z vajíčka
• trochu rumu
• marmeláda podle chuti
• 40 ks celých piškotů
Postup
Ze všech surovin – mimo marmelády a celých piškotů – vypracujete těsto. Pokud bude příliš cítit rumem, přidáte více ořechů nebo piškotové drti. Těsto necháte chvíli odpočinout v chladu a pak s ním plníte formičky. V těstu ve formičce vytvoříte důlek, který zaplníte marmeládou a přiklopíte celým piškotem.
Nejvhodnější náplně: Marmeláda, případně máslový kávový krém
Kokosová vosí hnízda
Na přípravu těchto vosích hnízd nepotřebujete váhu
Suroviny
• půl hrnku nastrouhaného kokosu
• půl hrnku strouhaných piškotů
• 3 lžíce másla
• 3 lžíce moučkového cukru
• 1 vanilkový cukr
• 1 lžíce rumu
• celé piškoty za přiklopení
Postup
Ze všech surovin vypracujete hladké těsto, necháte ho chvíli vychladit a pak z něj postupně standardním způsobem vytváříte plněná vosí hnízda.
Nejvhodnější náplň: Šlehačka s vaječným koňakem
V mixéru důkladně rozšleháte 1 decilitr vaječného koňaku, 1 decilitr mléka a 1 balíček šlehačky v prášku.
Pečená vosí hnízda
Vosí hnízda zcela jinak – jiný tvar, jiná chuť…ale jsou vynikající!
Suroviny
• 400 gramů hladké mouky
• 250 gramů másla
• 200 gramů moučkového cukru
• 3 žloutky z vajíčka
• 3 lžíce kakaa
Postup
Surovin zpracujete do hladkého těsta, které zabalíte do mikroténové fólie a odložíte do chladna. Odleželé těsto rozválíte na pomoučené pracovní ploše a vykrájíte z něj slzičky. Ty přendáte na pečicí papír na plechu a upečete v troubě předehřáté na 180° Celsia.
Upečené slzičky se slepují čokoládovým krémem, do jejich středu se nejdříve přidá trochu marmelády. Slepené slzičky přelijete ještě čokoládovou polevou a polevou je přilepíte širší částí na piškot.
Čokoládový krém se připravuje rozetřením změklého másla a moučkového cukru, do směsi se přimíchává ještě citronová šťáva a jemně nastrouhaná čokoláda.
Nejvhodnější marmeláda je rybízová.
Rady a tipy na vosí hnízda
Vyzkoušejte osvědčené rady a tipy pro přípravu vosích hnízd.
více informací »
Formička na vosí hnízda
Příprava oblíbených plněných vosích hnízd z nepečeného těsta je s touto rozevírací formičkou
mnohem jednodušší než s formičkou, ze které se hnízda musí vyklepávat.
Tuto formičku naplníte těstem, uvnitř uděláte místo které vyplníte náplní a na spodní část
přitisknete piškot… až do této chvíle je postup stejný jako u formičky,
která se nerozevírá. Dál už je to ale jiné – jednodušší.
Palci stlačíme střed této formičky, ta se mírně prohne a pak ji snadno rozevřeme a vosí hnízdo snadno vyjmeme.
Koupit formičku »
Náplně do vosích hnízd
Náplně do vosích hnízd jsou různé a vždy záleží především na chuti. Používají se marmelády a džemy, různé krémy nebo třeba i vaječný koňak.
Marmelády a džemy
Na naplnění vosích hnízd se nejčastěji používají džemy a marmelády
Pro snadnější plnění by měly být řidší, proto je nechte před použitím chvíli v pokojové teplotě.
- rybízová
- višňová
- meruňková
Náplně »
Pečete i další cukroví?
Překvapte své blízké cukrovím, které u vás doposud neviděli! Vyberte si z velkého množství formiček, vykrajovátek a šablon na cukroví!
Formičky a vykrajovátka »